Korisni savjeti

Korisni savjeti koji mogu spriječiti zlouporabu osobnih podataka

1. VODITE RAČUNA KOME DAJETE OSOBNE PODATKE I ZAŠTO

Manja je vjerojatnost da će Vaši podaci biti zloupotrebljeni u slučajevima kad se isti dostavljaju u skladu sa zakonima te kad za dostavu osobnih podataka postoji i osnovana (zakonita) svrha - npr. dostava osobnih podataka poslodavcu, liječniku, državnim tijelima i ostalim pružateljima usluga u svrhu isporuka tih usluga i sklapanja ugovora itd., dostava podataka banci u kojoj je osoba klijent i ostalim pravnim osobama i/ili državnim tijelima u svrhu reguliranja uzajamnih odnosa. Naime, na tim relacijama postoji mogućnost kontrole (nadzora) nad obradom osobnih podataka, budući da je poznato tko, kako, temeljem čega i u koju svrhu obrađuje osobne podatke.

U situacijama kad osobne podatke dostavljate nepoznatim osobama ili nekritički disponirate njima bez promišljanja o svrsi i razlogu zašto i kome ih dajete, posve je neizvjesno u koju će svrhu biti (zlo)upotrebljeni!

2. ČUVAJTE OSOBNE PODATKE OD NEOVLAŠTENIOG PRISTUPA JAKIM LOZINKAMA

3. PRIJE NEGO BACITE U KOŠ ZA SMEĆE VAŠE OSOBNE PODATKE PAŽLJIVO PROMISLITE ŠTO BI SE MOGLO DOGODITI AKO IH NETKO PRONAĐE!
Izliste s osobnim podacima koji Vam ne trebaju više, uništite!

4. RAZMISLITE GDJE OSTAVLJATE VAŠE OSOBNE PODATKE  - ako ste na nekoj društvenoj mreži ostavili određene osobne podatke, potom ste na drugoj poslovnoj mreži ostavili neke druge osobne podatke - možda niste ni svjesni da ste na različitim, ali lako dostupnim mjestima ostavili čitav set Vaših osobnih podataka koji zajedno čine skup osobnih podataka koji se potom može zloupotrijebiti!