Dozvola za voditelja brodice

Informirajte se o načinima i uvjetima polaganja ispita za voditelja brodice te kako položiti ispit za skipera i zapovjednika jahte

Da biste pristupili ispitu za voditelja brodice kategorije A (za upravljanje brodicama dužine do sedam metara, s motorom do 15 kilovata) potrebno je imati napunjenih 15 godina. Ovisno o kategoriji plovidbe na koju je brodica registrirana, osoba s uvjerenjem o osposobljenosti za voditelja brodice kategorije A smije se udaljavati ne više od 6 nautičkih milja od obale kopna ili otoka.
 
Osoba s napunjenih 16 godina ima pravo pristupiti ispitu za voditelja brodice B kategorije (za upravljanje brodicama i jahtama do 30 bruto tona za osobne potrebe). Osoba koja posjeduje uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice kategorije B dok ne napuni 18 godina života ne smije upravljati brodicama koje imaju snagu porivnih uređaja veću od 15 kilovata. Ovisno o kategoriji plovidbe na koju je brodica registrirana, osoba s uvjerenjem o osposobljenosti za voditelja brodice kategorije B smije se udaljavati ne više od 12 nautičkih milja od obale kopna ili otoka.

Kandidati za ispit mogu se prijaviti za polaganje ispita za voditelja brodica kategorija A i B izravno, bez prethodnog tečaja, a mogu, radi kvalitetnije pripreme za ispit, odslušati tečaj u pomorskim učilištima.

Predbilježbe za ispite mogu se izvršiti u lučkim kapetanijama Ili u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u Zagrebu. Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice kategorije A i B se izdaje bez vremenskog ograničenja.


Ispiti za skipera 

Voditelj brodice kategorije C

Profesionalni skiper mora imati najmanje uvjerenje za voditelja brodice kategorije C. Uvjerenje se izdaje nakon odslušanog tečaja koji provode ovlaštena pomorska učilišta i položenog ispita. Za pristupiti ispitu potrebno je donijeti i važeću svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanu od strane ovlaštenog liječnika.
 
Program tečaja Voditelja brodice kategorije C provodi se strogo prema programu koji propisuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, i traje ukupno 31 sat.

S uvjerenjem voditelja brodice kategorije C može se upravljati svim brodicama, kao i jahtama do 30 bruto tona (i za gospodarske svrhe), a izdaje se na period od pet godina. Obnavlja se s važećom svjedodžbom o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanom od strane ovlaštenog liječnika.

Zapovjednik jahte kategorije A

Osoba koja želi upravljati jahtama do 100 bruto tona mora odslušati tečaj za zapovjednika jahte kategorije A u jednom od ovlaštenih pomorskih učilišta i položiti ispit. Za pristupiti ispitu potrebno je donijeti i važeću svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanu od strane ovlaštenog liječnika.
 
Program tečaja zapovjednika jahte kategorija A provodi se strogo prema programu koji propisuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, i traje ukupno 75 sati.
 
Svjedodžba zapovjednika jahte kategorije A se izdaje na period od pet godina. Obnavlja se s važećom svjedodžbom o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanom od strane ovlaštenog liječnika.

Zapovjednik jahte kategorije B

Osoba koja želi upravljati jahtama do 500 bruto tona mora odslušati tečaj za zapovjednika jahte kategorije B u jednom od ovlaštenih pomorskih učilišta i položiti ispit. Za pristupiti ispitu potrebno je donijeti i važeću svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanu od strane ovlaštenog liječnika.
 
Program tečaja zapovjednika jahte kategorija B provodi se strogo prema programu koji propisuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, i traje ukupno 214 sati.
 
Svjedodžba zapovjednika jahte kategorije B se izdaje na period od pet godina. Obnavlja se s važećom svjedodžbom o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanom od strane ovlaštenog liječnika.
 

Dodatne informacije:

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - Kontakti i informacije o polaganju ispita